Vitaliteitsdag Escamp

(De personen op bovenstaande afbeeldingen zijn niet de personen uit dit verhaal. Dit is alleen een impressie van de dag)

Afgelopen zaterdag, 14 mei 2022, hebben wij een succesvolle Vitaliteitsdag in Escamp mogen organiseren. Tijdens deze dag hebben wij 137 deelnemers inzicht gegeven in hun vitaliteit en gezondheid en hen kennis laten maken met het aanbod dat Escamp kent.

Op dagen zoals deze komen wij er altijd weer extra achter waarom wij een prachtige baan hebben. De gesprekken die je voert, de grapjes die worden gemaakt, maar af en toe ook de traan die wordt gedeeld. De gesprekken die je met de senioren voert die langs komen zijn vaak persoonlijk.

Je komt erachter wat er speelt in diegene zijn leven. Zo komen wij achter de schrijnende eenzaamheid verhalen, blijvend verdriet en de heftige gebeurtenissen, maar ook de mooie verhalen als ze je vol trots vertellen dat zij net een kleinkind hebben gekregen en daardoor nu weer actief met bewegen en gezond eten bezig willen zijn en hier advies bij vragen.

Na het bieden van een luisterend oor en hen te vertellen dat wij kunnen helpen door hen bijvoorbeeld volgende week te bellen om samen te zoeken naar passend aanbod, of om een oplossing te bieden voor datgene waar zij behoefte aan hebben. Vervolgens de deelnemers in kwestie weg te zien lopen met een glimlach, waarbij ze zich gezien en gehoord voelen en nog een keer omdraaien om te zeggen dat ze er naar uitkijken en er nu al zin in hebben.

Een mooi voorbeeld van bovenstaande vertelde een Vitaliteitsbegeleider na afloop van de dag. Zij stond bij de test voor de BMI (Body Mass Index). Hier hielp zij twee vrouwen die lachend aankwamen om hun BMI te testen: “Nou dat zal wel veel te hoog zijn, ik lust wel wat zoetigheid.” zei de vrouw tegen haar vriendin.

Na het testen bleek inderdaad de BMI aan de hoge kant. De Vitaliteitsbegeleider vroeg aan deze mevrouw of ze de zoetigheid niet af en toe kon laten liggen, de vrouw wist immers zelf aan te geven dat het daardoor kwam. De gezichtsuitdrukking van deze mevrouw veranderde van vrolijk naar serieus en vertelde heel zachtjes: “Ik weet dat het niet goed is, maar ik snoep mijn verdriet weg. Ik ben twee jaar geleden mijn man verloren en sindsdien ben ik vrij eenzaam en vind ik het leven minder leuk.”.

De Vitaliteitsbegeleider was enorm geraakt en ging verder in gesprek met de vrouw en vroeg haar tijdens het gesprek wat ze nodig had om het leven weer wat leuker te vinden. Hierop gaf de vrouw aan dat ze graag weer meer wilde ondernemen, dagjes weg en weer eens op vakantie. De Vitaliteitsbegeleider gaf aan dat er veel te doen was in Den Haag en er meerdere partijen zijn die dit organiseren. Ze beloofde de vrouw volgende week terug te bellen met allerlei suggesties.

Deze week is mevrouw teruggebeld en staan er voor haar leuke uitjes gepland met haar vriendin. Ze kijkt er onwijs naar uit en is heel enthousiast. Ze gaf aan heel blij te zijn en dat ze van tevoren niet had verwacht dat een bezoekje aan de Vitaliteitsdag voor haar zoveel meer kon betekenen. Daar doen wij het voor.

Wilt u ook eens langskomen bij een Vitaliteitsdag? Kijk dan op de pagina ‘De Vitaliteitsdagen‘ waar en wanneer de eerst volgende is!